Onderwaterhockey

Onderwaterhockey is een sport die steeds populairder wordt. Misschien heb je er wel eens van gehoord of een filmpje gezien. Je speelt het spel op de bodem van het zwembad op ± 2 meter diepte, met twee teams tegenover elkaar. Iedere speler draagt de basisuitrusting: zwemvinnen (flippers), duikbril en snorkel. Daarbij moet je aan de speelhand een handschoen dragen, ter bescherming van je hand.

De bedoeling van het spel is om de puck (een loden schijf, omhuld met kunststof van ongeveer 1 kilo) in de doelbak van de tegenstander te krijgen. Bij het begin van het spel wordt de puck in het midden van het speelveld gelegd. Daarna starten de beide teams, waarbij iedereen onder water duikt om de puck te bemachtigen. Met de stick kun je de puck vooruit duwen of schieten. Door veel te oefenen kun je je tegenstanders misleiden door schijnbewegingen te maken of door de puck los te schieten van de bodem. In het spel moet je goed samenwerken, zodat je tussendoor kunt ademen. Zo kun je met je team overspelen en uiteindelijk scoren!

Bij de Heemsteedse Reddingsbrigade spelen we al meer dan 50 jaar onderwaterhockey. Er is een groep van ongeveer 25 beginnende jeugdspelers (van 10-18 jaar). Daarnaast is er een groep van ongeveer 25 gevorderde spelers (16+), waarvan velen in de competitie meespelen. Een drietal van onze leden heeft een WK meegespeeld in een landelijk team.
 

Bij de HRB
Trainingen

Op woensdag en zaterdag wordt er onderwaterhockey training gegeven. Op woensdag van 19.45 tot 20.15 uur zijn de trainingen vooral gericht op conditie en individuele vaardigheden. Hiervoor moet je de basis al onder de knie hebben. Op zaterdag zijn er twee verschillende trainingen. Van 19.05 tot 19.45 uur wordt de beginnerstraining gegeven. Hier is veel aandacht voor de basisvaardigheden: hoe schiet je een puck? Hoe speel je handig over? Daarvoor, van 18.20 tot 19.00 uur is de gevorderdentraining. We spelen dan oefenpotjes tegen elkaar. Eens per maand besteden we extra aandacht aan een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld het nemen van een vrije puck.

Trainers

De trainingen worden afwisselend door zes verschillende trainers gegeven. De beginners trainingen door Job Schrama, Bas Randsdorp en Oscar Cnossen. De gevorderden trainingen door Aries van Beinum, Joost Boerboom, Boudewijn Possel en Job Schrama. En de woensdagtrainingen door Joost Boerboom, Oscar Cnossen en Job Schrama.

Teams

In de landelijke competitie heeft de HRB twee teams meespelen. HRB1 speelt in de hoofdklasse mee. Hiervoor zijn afgelopen jaar 8 spelers geselecteerd. HRB2 speelt in de derde klasse mee. In de toekomst willen we graag ook een team naar de jeugdcompetitie sturen. Dat is een speciale competitie voor alle spelers onder 19 jaar, zodat zij ook leuke wedstrijden kunnen spelen. De landelijke competitie wordt georganiseerd vanuit de NOB (Nederlandse Onderwatersport Bond). Neem eens een kijkje op de website: www.onderwaterhockey.nl